3 декабря 2016

Технологія встановлення бордюра для тротуарної плитки

Технологія встановлення бордюра для тротуарної плитки

Чому важливо використовувати якісні бордюри?

Процес укладання тротуарної плитки не є складним. Тому щоб отримати якісне і довговічне покриття, досить просто дотримуватися технологію укладання, яка включає в себе встановлення такого головного елементу, як бордюр. Розглянемо детальніше, що являє собою така конструкція і для чого вона служить.

Перше, що приходить на розум, коли відповідаєш на таке питання — для чого служить бордюр, так це для декоративності. І, дійсно, бордюр при укладанні тротуарної плитки створює додатковий декоративний і закінчений вигляд готовому покриттю. Адже складно собі уявити тротуар без цього елемента. Він настільки став для нас звичним, що його відсутність викликає відчуття якоїсь недоробки.

 bordyr-1-3.jpg

Зміст:

  1. Мета встановлення на ділянці
  2. Технологія укладання своїми руками 2.1. Послідовність дій:
  3. Скільки коштує установка
  4. Чим можна замінити?
  5. Укладання плитки без бордюру 5.1.  На бетонну основу 5.2. На геотекстиль 5.3. На пісок і щебінь

 

 Технологія укладання бордюра своїми руками

Процес установки бічній окантовки – це важливий момент при укладанні тротуарної плитки. Завдяки їй вдається вберегти плитковий килим від розмивання і не дати руйнуватися. Ця робота не припускає ніяких складнощів, тому виконати її можна самостійно. Як класти плитку? Процес укладання тротуарної бордюри ведеться набагато простіше, ніж дорожньої. Причина в тому, що вони володіють меншими габаритами. Для їх виготовлення використовують метод вібропресування. Як правило, довжина такого виробу становить 0,5 м. 

bor1.jpg

Послідовність дій при встановленні бордюра:

1. Виконати розмітку тієї ділянки, де буде вестися установка бічній окантовки. Встановити на початку і в кінці кілочки, між ними натягнути мотузку. Завдяки таким заходам вдасться позначити лінію майбутнього бордюру.

2. Викопати траншею. Її глибина повинна трохи перевищувати висоту встановлюються виробів, а ширина приблизно 20 див. Дно поглиблення утрамбувати для більш щільного підстави.

3. Розташувати на дно ями шар щебеню. Утрамбувати його.

4. Засипати пісок і змочити його водою для кращої утрамбовування. Приготувати розчин, для якого потрібно взяти щебінь фракції 15, пісок, воду і цемент марки 500 в співвідношенні 2:2,5:2:2:1.

5. Установка бордюра ведеться безпосередньо в траншею. Його слід вирівняти по висоті і обох сторін залити приготовленим розчином. Після виставлення бортових каменів по рівню необхідно закрити всі порожнечі, що утворилися розчином.

6. Щілини, що виникли між каменями бордюрами, усунути за допомогою суміші з сухого цементу і піску. Після полити водою і почекати, коли поверхня повністю висохне.

 image01_2.jpg

Якщо бетон підсохла і став міцним, то лінія бічній окантовки стає щільною і надійним захистом для тротуару. Правильна установка гарантує рівний ряд бордюровых каменів, які захищають тротуарну плитку від негативного впливу води.

Скільки коштує установка бордюра та укладання тротуарної плитки?

1. Якщо ви не можете здійснити процес самостійно, то слід звернутися до нашої компанії Unikfem

2. Професійна бригада робітників виконає ряд наступних робіт:

Видалити грунт для встановлення бордюру.

Виставити маяки.

Встановити бічну окантовку.

Проведе підготовку для укладання тротуарної плитки.

Кваліфіковано виконае укладання тротуарної плитки.

Зверніть увагу - БЕЗКОШТОВНИЙ виклик  (+38 097 355-66-91.) фахівця для зняття розмірів та розрахунку необхідних матеріалів для проведення комплексу робіт.

Вартість послуг буде становити від 85 грн. за м2.

Чим можна замінити бордюр

Бувають випадки, коли для формування бічній окантовки не застосовують плитку, камінь або бетонні блоки, а спеціальну підпірку. Вона надалі буде непомітна. Після можна вирівняти та утрамбувати поверхня, на яку буде вестися встановлення тротуарної плитки.

karoed2-800x600.jpgУкладання плитки без бордюру

Сьогодні багато господарів цікавляться таким питанням: чи можна укласти плитку без бордюру? Фахівці відповідають на це питання позитивно. Тому зупинимося докладніше на способах такої укладки.

На бетонну основу

Для укладання тротуарної плитки без бордюру можна скористатися кріплення підставою з бетону. Для його приготування знадобиться бетонно-цементна суміш.

image03.jpg

На геотекстиль

Такий спосіб укладання заснований на використанні геотекстилю, який буде служити для зміцнення подушки з гравію та піску. Але такий спосіб укладання, як і попередній, є два важливих недоліки: трудомісткість робіт і дорожнеча матеріалів.

На пісок і щебінь

Такий метод укладання тротуарної плитки без бордюру – найпростіший і дешевий. Його суть полягає у використанні подушки їх сухої суміші цементу і піску.

img00633.jpg

Порядок дій наступний:

1.Коли розмітка території закінчена, то можна вбити по краях кілочки і натягніть між ними мотузку.

2.Видалити грунт на глибину 30 см За допомогою лопати і граблів вирівняти поверхню.

3.Щоб здійснити відвід води, необхідно подбати про ухил 5 мм на 1 з доріжки.

4.За допомогою ручної утрабмовки утрамбувати поверхню. Такі заходи захистять плитку від просідання. Не забудьте рясно зволожити грунт.

5.Висипати пісок, товщина шару 7 див. Розрівняти поверхню і обробити пісок великою кількістю води. Тоді його буде набагато простіше утрамбувати.

6.Для ущільнювання можна використовувати вібраційний укладальник або виконати операцію вручну.

7.Якщо веется укладання плитки без бордюру, то наступним шаром повинен бути суха суміш цементу і піску (1:8). Товщина шару 3-4 див.

8.Відповідно до рівня розрівняти поверхню.

9.Можна приступати до нанесення першого ряду. Починати укладання слід від себе по діагоналі і постійно утрамбувати все при помочи гумового молотка. Тільки робити це треба акуратно, що не пошкодити виріб.

10.Якщо має місце надмірне просідання матеріалу, то під нього треба підсипати суміш цементу і піску.

11.Заповнювати шви поки не варто, інакше буде складно виконувати коригування укладання.

image05.jpg

Коли вся плитка укладена, перевірена її рівність і виконана коригування, можна переходити до наступного етапу – засипка швів за допомогою сухої цементно-піщаної суміші. Використовуючи віник, видалити з поверхні зайве і полити його водою. Коли усадка швів сталася, то всю процедуру повторюють.

Як результат поверхня стає рівною і міцною. Але використовувати тротуар з плитки без бордюрів можна у випадку, коли на поверхню буде здійснюватися невелика навантаження.

Якщо у вас є автотранспорт, то без бічної окантовки тут не обійтися. Бордюр при укладанні тротуарної плитки — це необхідний елемент. Адже він не тільки надає поверхні закінченого зовнішнього вигляду, але і захищає плитку від негативного впливу води, надаючи тротуару міцність і надійність.

Дотримуючись в точності весь процес укладання, ви зможете отримати якісну і довговічну поверхню.

Пожаловаться модератору